Przegląd noży kuchennych

09.05.2011 r.

Jednymi z najważniejszych akcesoriów kuchennych są noże. Sprzęty te wykorzystujemy w codziennym życiu, wykonujemy nimi mnóstwo prac, takich jak krojenie, szatkowanie, rozdrabnianie, porcjowanie, smarowanie, odcinanie i wiele innych.
Jednymi z najważniejszych akcesoriów kuchennych są noże. Sprzęty te wykorzystujemy w codziennym życiu, wykonujemy nimi mnóstwo prac, takich jak krojenie, szatkowanie, rozdrabnianie, porcjowanie, smarowanie, odcinanie i wiele innych. Ceni je każda pani domu ale i profesjonaliści. Noże są ogólnodostępne na naszym rynku, łatwo je dostać nie tylko w sklepach branżowych, ale i w zwykłych supermarketach czy sklepach internetowych. Ceny są przystępne, zależą od producenta, jakości, wielkości tworzywa, z którego został wykonany dany nóż. Jeśli nie wiemy, jaki nóż kuchenny spełni nasze oczekiwania warto zapoznać się z opiniami na temat danych modeli. Użytkownicy cenią sobie najbardziej noże japońskie, które wykazują się niezwykłą precyzją. Jeśli chodzi o producenta, warto zdecydować się na nóż Fiskars, gdyż marka ta jest ceniona za sprzęty praktyczne i funkcjonalne. Najczęściej używanymi nożami w kuchni są noże szefa kuchni. Są one uniwersalne, można nimi wykonywać wiele czynności. Do poszczególnych surowców stworzone zostały specjalne rodzaje noży. Dostępne są noże do pieczywa, do ryb, masła, pizzy, sera, tortu, warzyw, steków, wędlin. Ze względu na zastosowanie wyróżniamy noże do obierania, do filetowania, siekania, skrobania, wykrawania. Pozostałe noże to tasaki, noże obiadowe, rzeźnicze, uniwersalne. Każdy z tych noży składa się z ostrza i rękojeści. Ostrze może być jedno bądź dwustronne. Wykonuje się je z materiałów odpornych na korozję czy rdzę, najczęściej ze stali nierdzewnej bądź węglowej. Twardość ostrza określona jest w stopniach HRC. Ostrze powinno być odpowiednio połączone z rękojeścią. Nie powinno być żadnych szczelin ani pęknięć, gdyż będzie w nich zalegał ciężki do usunięcia brud bądź resztki krojonych surowców, jedzenia. Rękojeść wykonuje się z plastiku, drewna, stali bądź tworzyw sztucznych. Ważne, by była ona antypoślizgowa, co zwiększy bezpieczeństwo wykonywania pracy. Dobrze pracuje się, jeśli rękojeść jest wyprofilowana (niektóre modele profilowane są specjalnie dla osób leworęcznych). Dzięki temu nóż będzie pewniej trzymany w dłoni. Chcąc się dłużej cieszyć z noża należy go odpowiednio myć i przechowywać. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na to, czy nóż jest przystosowany do mycia w zmywarce, gdyż wysoka temperatura wody może zniszczyć ostrze i pozbawić je cennych właściwości. Po każdym myciu nóż należy wytrzeć do sucha. Przechowywać najlepiej w miejscu pozbawionym wilgoci.
Wszystkie aktualności

kategorie

promowane sklepy