Sterylność opakowań, czyli aspekt najważniejszy
Opakowania na wynos muszą spełniać ściśle określone normy i odpowiednie wymogi, by zostać dopuszczone do obrotu. Oznacza to, że tego typu pojemniki – zanim trafiły do hurtowni, a następnie do restauracji oraz jej klientów – zostały przetestowane pod różnym kątem. Opakowania na wynos przede wszystkim muszą być wykonane z tworzywa, które nie wchodzi w reakcję z umieszczonym wewnątrz opakowania posiłkiem. Patrząc z tej perspektywy, nie ma powodów do obaw o to, czy jedzenie na wynos jest bezpieczne. Pojemniki projektowane są bowiem w taki sposób, by ograniczyć także kontakt żywności z patogenami czy innymi niechcianymi cząsteczkami, znajdującymi się w powietrzu.
Dostawa bezpośrednia lub odbiór osobisty
Obawiając się o to, czy jedzenie na wynos jest bezpieczne, warto postawić na jedno z dwóch rozwiązań. Albo należy samodzielnie, osobiście odebrać zamówienie z restauracji, albo wybrać taki lokal, który oferuje dostawę bezpośrednią – to znaczy dowozi jedzenie własnym transportem. Dlaczego? Unikając pośredników, można zmniejszyć narażenie opakowania oraz znajdującej się w nim żywności na kontakt z dodatkowymi osobami. Tym samym droga, jaką przebywa posiłek na linii lokal – klient, jest ograniczona do minimum, a ryzyko na przykład dotyczące transmisji koronawirusa znacznie mniejsze. Warto pamiętać o jeszcze jednym atucie takiego rozwiązania – odbierając i płacąc osobiście lub wybierając dostawę realizowaną przez restaurację, wspieramy ją w trudnych czasach. Lokal nie musi bowiem odprowadzać prowizji dostawcy - pośrednikowi.
Zjeść z opakowania czy podgrzać?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamówioną żywność zjeść bezpośrednio z opakowania na wynos. Tego typu pojemniki (na przykład takie, jak opakowania na wynos w sklepie Uni-Pack) zostały bowiem zaprojektowane w taki sposób, by spożywanie z niego posiłku było nie tylko możliwe, ale i wygodne dla klienta. Jeżeli jednak mamy obawy, czy jedzenie na wynos jest bezpieczne, warto po jego odebraniu podgrzać je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku, a opakowanie po prostu wyrzucić. Jeśli obawiamy się koronawirusa, warto pamiętać, że wirus ginie w temperaturze około 60 stopni Celsjusza. W obawie przed wirusem COVID-19 warto także korzystać z własnych sztućców, otwierać jedzenie z dostawy w jednorazowych rękawiczkach oraz myć lub dezynfekować dłonie po dotknięciu opakowania, a bezpośrednio przed konsumpcją zamówionego dania.
Czy sama żywność w opakowaniu jest zabezpieczona przed COVID-19?
Jak wynika z oficjalnego stanowiska Głównego Inspektora Sanitarnego, który powołuje się między innymi na Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – koronawirusem SARS-CoV-2 nie można zarazić się za pośrednictwem żywności. Oznacza to, że jedzenie na wynos jest bezpieczne wewnątrz opakowania. Jedynie zewnętrzna warstwa pudełka narażona jest na kontakt z patogenami.
Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by zamawiać jedzenie na wynos w jednorazowych opakowaniach i konsumować je bezpośrednio z nich, a – w razie obawy – przełożyć je na domowe naczynie i najpierw podgrzać.
kategorie
-
Komputery
-
Fotografia
-
Sport
-
AGD
-
RTV
-
Dom i wnętrze
-
Armatura, grzejnictwo
-
GSM
-
Zdrowie
-
Odzież, galanteria, moda
-
Narzędzia
-
Motoryzacja
-
Sprzęt biurowy
-
Książki, muzyka, film
-
Dla dzieci
-
Kosmetyki perfumy
-
Gry
-
Inne