Niezbędnik kuchenny: jakie sprzęty kuchenne warto mieć, by oszczędzić czas?

29.06.2021 r.

Pomocnik w kuchni to prawdziwy przyjaciel każdej zabieganej kobiety. Oszczędność czasu zapewnia nie tylko zmywarka, lecz także wiele mniejszych urządzeń przydatnych w kuchni. Jakie sprzęty kuchenne warto mieć, aby mieć więcej czasu dla siebie?

Szybkie przygotowywanie składników ‒ jaki sprzęt kuchenny może się przydać?

Jeżeli jesteś wegetarianką lub weganką, kuchnia bezmięsna albo w pełni roślinna to Twoja codzienność. Jako fanka zdrowego odżywiania także wiesz wiele o tym, jak przemycać warzywa do ulubionych dań. Aby szybko kroić jarzyny na najdrobniejsze kawałki, warto mieć zawsze pod ręką szatkownicę. To funkcjonalny sprzęt kuchenny, który pozwala zaoszczędzić czas na szatkowaniu warzyw i owoców. Tak przygotowane składniki są podstawą sałatek i surówek, placka owocowego lub szarlotki, a nawet zup i sosów z dodatkiem jarzyn. Szatkownicę do warzyw łatwo umyć pod strumieniem wodą.

Soki i kremowe zupy w mgnieniu oka? Sięgnij po wyciskarkę wolnoobrotową i blender

Zakup wyciskarki wolnoobrotowej pozwala na przygotowanie soków z dowolnych świeżych warzyw i owoców. To też doskonały sposób na zmniejszenie liczby niepotrzebnych opakowań, które pojawiają się w Twoim domu zawsze, kiedy kupujesz napój w sklepie. Soki wyciśnięte w domu są również tańsze i zdrowsze od gotowych. Niektóre wyciskarki mogą nawet pomóc w przygotowywaniu: zielonych koktajli z warzywami liściastymi, purée z warzyw i owoców dla niemowląt, a nawet sorbetów i lodów mlecznych. Aby sprzęt kuchenny rzeczywiście oszczędzał Twój czas, musi być łatwy do utrzymania w czystości.

Wiele pań domu doceni także funkcje blendera. Sprawdzi się nie tylko w domu z niemowlęciem, lecz także wszędzie, gdzie na stole królują kremowe zupy czy pasty kanapkowe. Takie domowe specjały to  tańsza i zdrowsza alternatywa dla gotowych dań. Wybierając blender, również zwracaj uwagę na łatwość mycia.

Szybkie i tanie gotowanie. Poznaj zalety multicookera i parowaru

Multicooker to urządzenie kuchenne, które łączy w sobie cechy wielu innych sprzętów. Możesz m.in. piec w nim chleb, dusić warzywa i mięsa, smażyć placki, przyrządzać warzywa, ryby i drób na parze, przygotowywać gęste zupy, pożywne dania jednogarnkowe, a nawet ciepłe śniadania, które są idealne na zimowe poranki.

Trudno jednym tchem wymienić wszystkie zalety multicookera. Główną z nich jest oszczędne użytkowanie, które wynika z tego, że urządzenie nie pobiera tyle prądu co np. piekarnik. Multicooker to też gwarancja wygody w kuchni. Zajmuje mało miejsca, łatwo się go czyści i chowa do szafki. Nie musisz martwić się, że cokolwiek z niego wykipi albo przywrze do dna. Ustaw po prostu czas niezbędny do przygotowania wybranej potrawy, a resztę zrobi multicooker. Co ważne, urządzenie kuchenne możesz zaprogramować tak, aby danie było gotowe na konkretną godzinę. Więcej nie tylko o multicookerze, lecz także o blenderze i wyciskarce przeczytasz, klikając link: https://kobiecefinanse.pl/sprzety-kuchenne-czas-zdrowie-pieniadze/.

Nie mniej praktyczny jest parowar. Jeżeli stawiasz przede wszystkim na lekkie dania, na pewno docenisz możliwość gotowania na parze. Warzywa, ryby i białe mięso przyrządzone w ten sposób jest lekkostrawne i zachowuje więcej cennych składników odżywczych niż gotowane w wodzie. Parowar także oszczędza czas ‒ uzupełnij zbiornik na wodę, wybierz czas gotowania na parze i czekaj, aż parowar poinformuje Cię, że danie jest gotowe. Smacznego!

Wszystkie aktualności

kategorie

promowane sklepy