Piekarniki parowe dozują odpowiednio proporcje pary wodnej oraz gorącego powietrza (na przykład 25% pary i 75% gorącego powietrza) aby uzyskać najlepsze efekty przygotowania potraw. Dodatek pary wodnej powoduje, że na przykład pieczone mięso nie wysusza się i zachowuje swoją soczystość. W tradycyjnym piekarniku dla zachowania soczystości posługujemy się na przykład rękawami do pieczenia, w których umieszczamy porcję mięsa podczas pieczenia, w piekarnikach parowych nie ma już takiej potrzeby.
Pojawia się coraz więcej przepisów kulinarnych wykorzystujących funkcję pary w piekarnikach. Również producenci na swoich stronach internetowych publikują ciekawe wskazówki dotyczące pieczenia na parze.
Pod koniec 2016 roku bezapelacyjnym liderem sprzedaży piekarników z funkcją pieczenia na parze był szwedzki Electrolux, który posiada w swojej ofercie aż kilkanaście modeli piekarników oznaczonych serią CombiSteam. Najtańszym modelem parowym był EOB6631BOX, który kosztował niecałe 2 tysiące złotych.
Na drugim miejscu, ale z dużo mniejszym udziałem, znalazł się niemiecki Bosch a jednym z chętniej kupowanych urządzeń piekarnik Serii 8 oznaczony symbolem HSG656XS1. Piekarniki Bosch są nieco droższe od piekarników Electroluxa.
W sprzedaży zwykłych piekarników liderem jest polska Amica, której to urządzenia są jednoczesnej najtańszymi ze średnią ceną na poziomie 1100 zł, na drugim miejscu jest wspomniany już Bosch ze średnią ceną przekraczającą 1600 zł oraz koreański Samsung, którego piekarniki kupimy za porównywalną z Boschem cenę.
kategorie
-
Komputery
-
Fotografia
-
Sport
-
AGD
-
RTV
-
Dom i wnętrze
-
Armatura, grzejnictwo
-
GSM
-
Zdrowie
-
Odzież, galanteria, moda
-
Narzędzia
-
Motoryzacja
-
Sprzęt biurowy
-
Książki, muzyka, film
-
Dla dzieci
-
Kosmetyki perfumy
-
Gry
-
Inne